KHK TV

Samsunda bir araya gelen KHKlılar haklarını aramak için yine sokaklardaydı. Önce Samsun caddelerinde KHK hukuksuzluğunu anlatan broşürler dağıtan KHKlılar daha sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Size 20 Temmuz sivil darbesi sonrası ilan edilen OHAL döneminde çıkartılan 31 KHK ile mesleğinden atılan 152 bin kamu emekçisi ve çalıştığı kurum kapatılarak işsiz bırakılan 50 bin çalışan ve OHAL de güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten atılan ya da işe alınmayan 500 bin kişi olmak üzere yaklaşık olarak 800 bin yetişmiş insan gücünün yaşadığı sivil ölümü anlatacağız.

Resmî olarak sonlandırılmasına rağmen halen fiili olarak sürdürülen OHAL ile 254 bin kişinin pasaportuna el konuldu, 1 milyon 600 bin den fazla insan terör soruşturması geçirdi, 300 bin kişi gözaltına alındı, 100 bin kişi tutuklandı. Ayrıca, 6 yıldır uygulanan OHAL sürecinde 110 Kişi intihar ederek, 38 kişi Ege ve Meriç de boğularak öldü. Özellikle kanser gibi hastalıklar sebebiyle ve bilmediği işlerde geçimini sağlamak için çalışırken, yani kanser ve iş cinayetlerinde, toplamda 890 kişi yaşamını yitirdi. Hatta, şu anda bile 864 ü bebek 3000 çocuk cezaevinde büyüyor, 641 ağır hasta tutuklu cezaevinde ölümü bekliyor.

Biz yavaş yavaş yok olurken medya ve kamuoyu bizi görmedi, duymadı. Tüm iletişim kanalları bize kapandı. Kendi yakınlarımız bile bize “suçsuzsan dönersin” dedi. Ancak bize adres gösterilen ve en önemlisi de hukuk yollarını tıkayan OHAL Komisyonu, oyalama komisyonuna dönüştü ve 126 bin başvurucudan ancak 16 bin kişiye yeşil ışık yaktı. Yani ortalama %10 oranında iade edildi. Reddedilenlerin ise büyük çoğunluğu “Kurum Kanaati” keyfiliği ile reddedildi. Başvurusu reddedilen KHK lı, yargıya gitti. Bu sefer de aynı saçma ve hukuksuz gerekçelerle süreci uzattılar. En az 10 yıl yargılama süreci önümüze çıktı.

KHK lılar olarak 142 hak ihlali ile yaşamak zorunda kaldık. Başta çalışma hakkımız olmak üzere, savunma, adil yargılanma, özel hayatın gizliliği, suçun şahsiliği, kanunların geriye doğru işletilemeyeceği gibi hukuki ilkeler yok sayıldı! Kazanılmış haklarımız idari tasarrufla gasp edildi, sosyal güvence, sağlık, eğitim, seçilme ve evlatlık edinme gibi en temel haklarımız verilmedi. Kendi doğduğumuz topraklarda mültecileştirildik. Biz KHK lılara yapılan hukuksuzluklar, “darbe ile mücadele ediyoruz” diye siyasi iktidar tarafından, toplum ikna edilerek meşrulaştırıldı. Biz KHK lılar hem siyasi iktidar tarafından hem de ikna edilen bir kısım toplum tarafından linç edildik, hedef tahtasına oturtulduk, ötekileştirildik ve ayrımcılığa maruz kaldık, hala kalmaya devam ediyoruz. Şimdi size soralım mı? Bu uzun ve belirsiz süreçte, pek çoğunuzun yakın tanıdığı olan biz KHK lılar ne yedik içtik, ailemizi nasıl geçindirdik, çocuğumuza nasıl harçlık verdik? Düşündünüz mü?

Biz cevap verelim:

• Devletten hukuksuz atılmamız bir tarafa özel sektörde de çalışamadık. Yasaklandı!

• Risk alıp çalıştıran patrona kod 37-38 gönderildi. Tehdit edildi. Yetmedi, yok olmamızı isteyen kan emiciler “KHK lı çalıştırıyor” diye ihbar etti. Ne yaptık peki? Öğretmenler limon sattı. Hâkim savcılar ev temizledi, akademisyenler garsonluk yaptı! Yetmedi özgürlüğümüzle sınandık, BDDK ya bağlı bankaya para yatırdı, çocuğunu MEB e bağlı özel okula verdi, basın açıklamasında pankart açtı, anadilde eğitimi savundu diye binlercemiz hapis yattı hayatlarımız çalındı ailelerimiz tecrit edildi. Bir kez daha soralım mı kim kaybetti? Yalnız biz KHK lılar mı?

Hayır!!! Sen kaybettin!

• Artık hastaneye gittiğinde yetişmiş doktorlar çok az! Sıra bekleyeceksin.

• Çocuğuna kaliteli eğitim verecek öğretmeni mumla arıyorsun.

• Adliyeye yolun düştüğünde hukuksuzluğu iliklerine kadar yaşıyorsun.

• Gençlerimiz, üniversitelerde nitelikli eğitim alamadığından ülkemizden kaçıyor.

• Üniversite başarı ortalamalarında dünya endeksinde diplerdeyiz.

• Hatta KHK ile işten attığı deneyimli pilotlar önce hapsedilip sonra “gel eğitim ver işini yap” denilerek hapisten çıkartılıyor işi bitince yine hapse gönderiliyor.”

Daha fazlasını KHK TV YouTube Kanalından izleyebilirsiniz.

Bağımsız bir gazeteci olarak amacımız; dönemin sosyal hafızasını tutmak, insanlara KHK hukuksuzluğunu duyurarak bu ülkede KHK hukuksuzluğunun son bulmasına katkı sunmak.

Bu yolculukta bize katılmak ve KHK zulmünü duyurmak için
KHK TV’ye Abone Ol.

KHK TV; İnsan Haklarının Peşinde!