KHK TV

CHP’li kurmaylar, “KHK Mağdurları ile Buluşuyoruz” programı kapsamında KHK’lılarla bir araya geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, KHK zulmüne son vereceklerini kaydetti. Karaca “KHK’lıların birçoğunun hala görevlerine iade edilmemiş olmalarının ardında yatan gerçek, o meşhur iki Süleyman’la bir ahbaplıklarının olmaması” ifadelerini kullandı. CHP’li Canan Kaftancıoğlu ise KHK’lıların hikâyesini ötekileştirme ve kıyım hikayesine benzetti. Kendisi de KHK’lı olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın ise “Her AKP’linin veya her MHP’linin bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru komşusu var. Görmezden gelemezsiniz. Olmaz, kaçamazsınız. Vicdan bölünmez bir bütündür. ‘Filistinlilere duyarlıyım’ deyip KHK’lıları görmezden gelemezsiniz. O zaman en basit ahlak terazisinde sınıfta kalmışsınız demektir” diye konuştu.

CHP, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile kamudaki görevlerinden uzaklaştırılan kişilerle İzmir ve Adana’dan sonra üçüncü toplantıyı İstanbul’da yaptı. Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde toplantıya, CHP Genel Başkan yardımcıları Taşkın ve Karaca’nın yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, kendisi de KHK ile görevinden uzaklaştırılan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cihangir İslam ve KHK Platform Sözcüsü Münir Korkmaz ile diğer mağdurlar katıldı.

“KHK’LILARIN HAKKINDA HÜKÜM DE OLSA BAĞIMSIZ YARGI ÖNÜNDE TEKRAR YARGILANMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”

Gülizar Biçer Karaca, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ahbaplık olmadan adalet arayarak ve adalet talep eden hak mücadelesi verenlerle birlikte biz bu süreci mutlaka başaracağız. Hukuki mücadele elbette kıymetli. Ancak şu anda hepimiz biliyoruz ki yargı bir kişinin iki dudağının arasında. Yürütmenin hem yasamayı hem yargıyı denetlediği bu sistemde hukuki çözüme erişmek oldukça güç. Tamamen siyasi bir kararla bu karar çözülecek. Bu hak mücadelesi başarıya kavuşacak. O zaman ne yapmalıyız? Bizler, siyasiler ve hak mücadelesi veren değerli katılımcılar hep birlikte bu sesi yükseltecek ve size sivil ölümü layık gören, sivil ölüme mahkum eden anlayışın siyaseten çözüm mecrasına getirmeye sağlayacağız. CHP KHK’lılarla ilgili ne yapacak? Bugün İstanbul programını sosyal medyada paylaştığımda bir arkadaşım altına şunu yazmıştı: ‘Evet bu toplantılar güzel, anlamlı. Ama siz ne yapacaksınız?’ İşte biz öncelikle KHK zulmüne son vereceğiz. Biz 20 Temmuz sivil darbesinin devam ettiği bu süreçte hukuksuzca, adaletsizce işinden edilen KHK zulmüyle içil ölüme terk edilen bu anlayışa mutlaka son vereceğiz. Hakkında hiçbir soruşturma açılmamış olan, beraat, takipsizlik alan ve AİHM tarafından hak ihlaline uğradığı karar verilmiş olan tüm akademisyenlerimizi görevlerine iade edeceğiz. Ardından hakkında kesinleşmiş yargı hükmü dahi olsa KHK ile ihraç edilip mahkûmiyet beraat her ne olursa olsun tamamının dosyasını yeniden ele alacağız adil, eşit, bağımsız bir yargı önünde tekrar yargılanarak gerçekten suçlu olan varsa elbette hukuk nazarında gereken cezayı alacak.”

“KHK’LILARIN HİKAYESİ ÖTEKİLEŞTİRME VE KIYIM HİKAYESİ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında çok sayıda KHK yayınlandı. Sonrasında TBMM’de kabul edilerek yasalaşan KHK’lar ile 130 binden fazla kişi işinden ihraç edilirken birçok dernek, vakıf, sendika ve federasyonları kapatıldı” dedi. . Kaftancıoğlu ayrıca “Hiçbir abartıya başvurmaksızın kendi adıma diyebilirim ki KHK mağdurlarının yani sizin hikayelerinizin benim açımdan dehşet verici bir ötekileştirme ve bir kıyım hikayesi. İşlerine son verilen 10 binlerce KHK mağduru yani sizler bir tür vebalı gibi kaderlerinize terk edilmiş durumdasınız. Komşularınızın eski çalışma arkadaşlarınızın sizlere selam vermeye korktuklarını bile biliyorum. Yakınlarınız, soranlara sizlerden söz ederken kulaklarına fısıltıyla anlatıyorlar korkularından. KHK mağdurları yani sizler, adeta hayalet vatandaşlar gibi toplumun içinde yaşama ve var olma mücadelesi veriyorsunuz. Khk mağdurları riskli kategoride oldukları için şahitlikleri kabul edilmiyor seçilme hakları da yok. Seçimde oy kullanabiliyor ama seçilemiyor. Aziz Nesin’in ölümsüz eseri ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’daki vatandaş gibi ne varlar ne yoklar. Hiçbir sağlık güvencesine sahip değiller ve tamamına yakını uzun süredir işsiz. Mesleklerinizin dışında bir işe girişerek hayatlarını sürdürmek zorunda kalanlar ise kredi borçlarıyla, kapılarına dayanan icra memurlarıyla boğuşuyorlar” ifadelerini kullandı.

Daha fazlasını  KHK TV YouTube kanalından izleyebilirsiniz.