KHK TV

KHK’lı Üç hukukçunun birlikte yaptığı “Gündem Hukuk” programında gündeme ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulunuldu. Avukat Emekli Yarbay Mehmet Alkan, Av. Dr. Levent Mazılıgüney ve Dr. Günal Kurşun’un katıldığı Hukuk gündeminin bu haftaki konusu 104 amiral tarafından yayınlanan bildiri tartışmaları, Anayasa Mahkemesinin KHK ile kapatılan basın yayın kuruluşları ile ilgili verdiği son karar  ve devlet memuriyetinde işe alımlarda yeniden meclise getirilmek istenen güvenlik soruşturması.

“KHKLILARI GÖRMEZDEN GELEN KESİMLER HUKUKU HATIRLADI”

Programda ilk olarak söz alan Avukat Mehmet Alkan, 104 amiralin bildirisi ile ilgili ilk değerlendirmesinde “A4 kâğıdından darbe mi olur” diyorlar. Evet olmaz. Harbiyelilerin bir yerden bir yere götürülmesi ile darbe mi olurdu? Buna bir şey diyemeyenler şimdi A4 kâğıdından darbe mi olur diyor. Bu kesimler hukuku hatırladı. Ucu size dokununca mı hukuku hatırlayacaksınız? Hukuk herkese eşit uygulanmalı” diye konuştu. Bildirinin ifade özgürlüğü olduğunu; ancak iktidarın ekmeğine yağ süren bir açıklama olduğunu kaydetti.

“HARBİYELİLERİN HUKUK GÜVENLİĞİNİN OLMADIĞI YERDE AMİRALLERİN DE HUKUK GÜVENLİĞİ YOKTUR”

Av. Dr. Levent Mazılıgüney de bildiriyi bir ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi. Harbiyelilerin hukuk güvenliğinin olmadığı yerde amirallerinde hukuk güvenliğinin olmayacağını savunan Mazılıgüney, şunları söyledi: “Bir Harbiyeli komutanların emri ile bir yerden bir yere gitmiş. Herhangi bir zararı olmamış. Mala ya da cana kasıt yok. Ama ağırlaştırılmış müebbet veriliyor; burada hukuk güvenliğinden bahsedilebilir mi?”

YENİ TÜRKİYE’NİN MAHSULÜ GELİŞMELER

Dr. Günal Kurşun, Türkiye’nin 15 Temmuz sonrası yapısının değiştirildiğini o yüzden şu anda yaşananların normal olduğunu belirterek “TSK’nın darbeci bir geleneği var. Ancak Emekli 104 amiral darbe yapabilir mi? Bu bildiriden darbe çıkar mı? Bu insanlar, bu bildiri dolaysıyla yargılanabilir mi? 15 Temmuz sonrası Türkiye tamamen değişti. Bu gelişmeler Temmuz sonrası yeni Türkiye’nin mahsulü gelişmeler” ifadelerini kullandı. Kurşun, bildirinin ifade özgürlüğü olduğunu; zamanlaması itibariyle de çok kötü bir şekilde ele alındığını belirten Kurşun, amirallerin bu bildirisinin iktidara bir mağduriyet alanı daha kazandırdığını kaydetti. Konuyla ilgili özellikle Yargıtay başta olmak üzere birçok devlet erkinin açıklama yapmasının ise tartışmalı olduğunu belirten Kurşun, “Şimdi siz bu açıklamayı yapan Yargıtay’ın önüne bu dosya geldiğinde tarafsız bir karar vereceğini söyleyebilir misiniz? Bu, yargı erkinin en kadar siyasallaştığını göstermektedir” Programın devamında Anayasa mahkemesinin KHK ile kapatılan basın yayın kuruluşları ile ilgili kararı iptal etmesi ve devlet memuriyetine girişte getirilen Güvenlik soruşturması konusu konuşuldu.

Dilerseniz programın tamamını buradan ⤵️⤵️ izleyebilirsiniz.